Muğla Son Dakika Haber
Muğla
HAFİF YAĞMUR
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Altıeylül Müftüsü Hayati Yelkovan

YAYINLAMA:

Hayati Yelkovan'ın Özgeçmişi:

Hocam, birazcık bize özgeçmişinizden bahseder misiniz?

“ Hay hay, memnuniyetle…  Ben, aslen Osmanlı toprağı iken, 1921 Moskova antlaşmasıyla Rusya'ya bırakılan Ahıska'dan göç ederek gelmiş (1933) sekiz çocuklu bir ailenin en küçüğü sayılabilecek, yedinci çocuk olarak 06.04.1965 yılında Ağrı’nın Eleşkirt İlçesi Yücekapı Beldesinde dünyaya geldim. İlkokulu köyümde Kuran Kursunu Eleşkirt'te okudum. Daha sonra bir akrabam ve aynı zamanda hocam olacak olan Merhum Numan Yazıcı'nın Hocam'ın tavsiyesiyle, Ağrı-Tutak İmama hatip Okulunda başladığım eğitimimi, Orta 3. Sınıftan itibaren Adpazarı- İHL de tamamladım. 1984 yılında mezun oldum. Aynı yıl Sakarya-Merkez Kavaklıorman Köyü Çiftlik mahallesinde imamlığa başladım.1985 yılında Erzurum da İlahiyat Fakültesine başlamam nedeniyle istifa etmek zorunda kaldım. Orada okurken, hem okuyup hem görev yapma imkânı bulamadığım için yatay geçişle 1987 de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine yatay geçiş yaptım ve aynı yıl, Ankara Yenimahalle İlçesinde göreve başladım. 1990 da fakülteden mezun oldum. 1992 de askerliğimi Ankara Zırhlı Birlikler’de kısa dönem olarak yaptım. 1993 yılında Din Görevlisi olarak yurtdışı görevi için Almanya'ya gittim. Hessen Eyaletinde din görevlisi olarak 6 yıl görev yaptıktan sonra 1999 yılında Türkiye ye döndüm ve Ankara-Ümitköy'de İmamlık görevime devam ettim. Daha sonra 2002 yılında İstanbul- Haseki  İhtisas Eğitim  Merkezi'ne başladım ve 2005 yılında bitirdim. Aynı yıl Manisa'nın Gördes ilçesine vaaz olarak atandım ve bir yıl orada görev yaptıktan sonra, ikinci defa yurtdışı göreviyle yurtdışına gittim. Eş zamanlı olarak müftülük görevimin çıkması üzerine 2007 yılında Şırnak-Uludere ilçesinde müftülüğe başlayıp, tekrar yurtdışı görevine döndüm. Kalsruhe eyaletinde 5 yıl görev yaptıktan sonra 2011 yılında tekrar Türkiye de Uludere İlçesinde müftü olarak göreve başladım.  2011 yılının sonlarında (28.12.2011) Uludere olaylarının akabinde ailevi nedenlerden dolayı müftülükten ayrılıp Balıkesir-Kepsut İlçesinde vaaz olarak görev aldım. 2014 yılında bu defa Kars- Sarıkamış'a müftü olarak atandım. Dört yıl Sarıkamış’ta görev yaptıktan sonra 2018 yılında tekrar Balıkesir’in Kepsut İlçesinde, bu defa Müftü olarak göreve başladım. İki yıl orada görev yaptıktan sonra 2020 yılı Temmuz ayında Balıkesir 6 Eylül İlçesine müftü olarak atandım ve halen bu görevime devam ediyorum. Evliyim iki oğlan, bir kız babasıyım ve bir torunum var.”

 

Hayati Beye Balıkesir ve Balıkesirliler hakkında ki düşüncelerini sorduğumda verdiği cevap şöyle oluyor:

“Uzun yıllar görev yaptığım Balıkesir'i ve Kepsut'u çok seviyorum. İki defa görev yaptığım Kepsut'ta ve şu anda görev yatığım Balıkesir'de bulunmaktan çok memnunum. Balıkesir tam bir memur ve emekli şehri… Herkesin burada görev yapmak ve emekliliğini burada geçirmek isteyeceği bir yer. Bir tarafı Ege denizine diğer tarafını Marmara denizine kucak açtığı, doğal güzellikleri yer altı kaynaklarıyla zengin, her şeyin yetiştiği verimli topraklarıyla, başka yerlere göre artıları eksilerinden biraz daha fazla, hatta ülkemizin göz bebeği diyebileceğimiz bir şehir Balıkesir. İstanbul, Bursa ve İzmir arasında köprü görevi yapan, tarım ve hayvancılığın geliştiği hatta Türkiye’yi beslediği pazarlarında her şeyin bulunduğu ve başka yerlere göre daha ucuz olduğu, tarım ve hayvansal besinlerin merkezi ve bol olduğu bir şehir. Büyük şehirlere nazaran ulaşımın daha rahat olduğu özellikle yaz turizminin zirveye çıktığı bir yer. İki defa görev yaptığım Kepsut'ta ve burada herkesten gördüğümüz yakın ilgi ve alakadan dolayı ve halen burada bulunmaktan çok memnunum.”

Hayati Bey'e biraz kendi meşgalelerinden bahsetmesini istediğimde verdiği cevap yine şöyle oluyor:

“İşimden fırsat buldukça gezmeyi seyahat etmeyi seviyorum. Okumayı… Özellikle tarihe millete mal olmuş şahsiyetlerin hayatlarını okumayı çok seviyorum. Çünkü asıl gizli tarh o şahsiyetlerin hayatlarında ortaya çıkıyor… Görsel programları ve belgeselleri seviyorum. Tarihi… Özellikle Kur'an ışığında gelmiş geçmiş milletlerin hayatını araştırmayı seviyorum…”

Hayati Bey, bizim deyimimizle “tam bir adam gibi adam”. Tam bir gönül insanı... Yüreği ve gönlü zengin kalbi güzel, yüksek hassasiyetli alçak gönüllü, güler yüzlü konuşurken herkese güven veren, herkese sevgiyle yaklaşan, kalbi sevgi dolu, bütün insanları kucaklayan, herkesin gönlünde taht kuran, iyi niyetli, toplum içinde ki görevi kariyeri makamı ne olursa olsun kibar, insan ilişkilerine değer veren, açık sözlü, her türlü sıkıntılara sabır ve metanet gösteren iyi niyetle donatılmış tam bir insan sarrafı... Kendisiyle yaptığımız 2 saatlik tadına doyum olmayan sohbetten sonra kendisini tanımış olmakla ve değerli bir dost kazanmakla kendini çok şanslı saydığımı belirtmek istiyorum. Hayati Beyi geç tanıdım ama kalbimin en müstesna bir yerinde her zaman kadim bir dost olarak kalacaktır.

İlçe müftülüğünün çalışmaları hakkında da bilgi veren Müftü Bey,  Altıeylül ilçesinde 48 kuran kursu ve 280 din görevlisiyle millete seve seve hizmet vermeye çalıştıklarını, yine Çayırhisar bölgesinde 100 yataklı yatılı bir kuran kursunun temelinin atıldığını belirterek hayırseverleri buraya yardıma yapmaya çağırdı. Balıkesir’i çok sevdiğini ve herkese selam ve sevgilerini göndererek sözlerini tamamladı.

  Bizde kendisine teşekkür ediyor bundan sonra ki hayatında sağlık başarı mutluluklar diliyoruz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *