HAYATIMIZIN İPLERİ
Çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek adına 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ‘Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ imzalanmış ve o tarihten itibaren 20 Kasım ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır. Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak ve özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek amacını taşımaktadır.
Yeşilay tarafından yapılan tanıma göre Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal yapıları birbirinden farklıdır. Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açarlar. Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli yoktur. Kullanan herkes için bağımlı olma riski eşittir. Hücrelerimiz vücuda giren her maddeyi tanır ve bir daha unutmamak üzere hafızasına alır.
Dünyaya geldiğimizde ailemiz tarafından çevremiz belirlenir. Büyümeye başladıktan sonra gelişim çağlarında özellikle “ergenlik” dediğimiz dönemde bulunduğumuz çevre ve etrafımızda bulunan, hayatımızın içerisinde olan veya hayatımıza yön veren insanlar daha da önem kazanmaktadır. Kimi zaman yetiştiğimiz çevre, kimi zaman da kendi tercihlerimiz ile hayatımızın seyrini olumsuz yöne çeviren insanlar ve ortamlarda bulabiliriz kendimizi. Kısacası hayatımızın iplerinin kontrolünü kaybedebiliriz.
Madde bağımlılığı maalesef ki 13 -14 yaşlarındaki çocukların kullanımına kadar inmiş durumda. Bağımlılıkla mücadele kapsamında çeşitli çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bağımlılık ile ilgili olarak ALO 171, ALO 191 ve ALO 184 olarak 7/24 hizmet veren destek hatları bulunmaktadır. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı olarak 27 Ekim 2010’da kurulmuştur. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek hattı olarak 8 Temmuz 2015’de kurulmuştur. ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Tütün İhbar Hattı aracılığıyla ya da Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden 4207 sayılı Kanun hükümlerinin ihlallerine yönelik ihbar ve şikâyetler Bakanlığımıza iletilmektedir. “Yeşil Dedektör” uygulaması 31 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Ankara ve İstanbul’da kullanıma açıldı, 9 Şubat 2017 tarihinden itibaren de tüm Türkiye’de kullanılmaya başlandı. Denetim ekipleri tarafından, rutin denetimlerin yanı sıra Alo 184 SABİM ve Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler yapılmakta, ihlal tespit edilmesi halinde idari yaptırımlar uygulanmaktadır.
Çocuk, genç veya yaşlı demeden sağlıklı bir hayat yaşamak ve gelecek nesline sağlıklı bir ortam bırakmak için hayatının iplerini herhangi bir maddeye bağlamadan yaşamalı. Çocuklarımızın kendi hayatlarını sağlıklı ve kendi kararları ile yaşayabilmeleri için onlara sağlıklı bir çevre ve öncelikle kendimizin sağlıklı olma borcumuzu hatırlatarak tüm çocukların 20 Kasım ‘Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun.
Av. Dilruba YILMAZ