Türk sigortacılık sektörü son yıllarda büyük gelişmeler göstermekle birlikte, denetim faaliyetlerinin yetersizliği ve kayıtdışılık sektörün bilinen sorunları arasında olagelmiştir. Bu durum, hukuken zorunlu ve sektörde önemli bir paya sahip olan motorlu taşıtlara ilişkin trafik sigortası için farklı değildir. Trafik sigortası branşında bu sorunları çözmek ve sektörün gelişimine katkıda bulunmak üzere, Trafik Sigortası Bilgi Merkezi (TRAMER) adı altında 2004 yılında yeni bir yapılanmaya gidilmiştir. TRAMER’in sigortacılık sektöründe prim üretimini ve trafikte kayıtlı araçların sigortalanma oranını artırması beklenmektedir. Bu çalışmada, 1995 yılının ilk çeyreği ile 2005 yılının son çeyreği arasındaki dönem için zaman serileri yöntemleri kullanılarak reel prim üretimini belirleyen etkenler incelenmiştir. Ekonometrik bulgular, beklentilere uygun olarak, trafikteki sigortalı araç sayısı ve enflasyon oranının reel prim üretimini belirleyen etkenler olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, modele ilişkin yapılan yapısal değişiklik testleri sonucunda, TRAMER’in faaliyete geçmesinin reel prim üretimini açıklayan değişkenlerin katsayılarında herhangi bir değişikliğe neden olduğuna dair kesin bulgular elde edilememiştir. Anahtar Kelimeler: Sigorta, Motorlu Araçlara İlişkin Sigortalar, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Trafik Sigortası, Trafik Sigortası Bilgi Merkezi
Kişisel saldırılar yapmayın: Yorumlarınızda diğer kullanıcıları veya kişileri hakaret içeren ifadelerle suçlamayın veya aşağılamayın.
Irkçı, cinsiyetçi veya ayrımcı yorumlar yapmayın: Yorumlarınızda ırk, cinsiyet, etnik köken, din, cinsel yönelim veya herhangi bir ayrımcılık unsuru içeren ifadeler kullanmayın.
Yasa dışı faaliyetleri özendirmeyin: Yorumlarınızda yasa dışı faaliyetleri özendiren veya teşvik eden ifadeler kullanmayın.
Özel bilgileri paylaşmayın: Yorumlarınızda başkalarının özel bilgilerini paylaşmayın, bu bilgiler kullanıcıların adını, telefon numarasını, adresini, e-posta adresini veya diğer özel bilgileri içerebilir.
Spam ve reklam yapmayın: Yorumlarınızda spam veya reklam içeren ifadeler kullanmayın. Yorumlarınızın reklam içermemesine özen gösterin.